2007-03-24 14:24:11

Attila

Meghalt Kaszás Attila. Mostanában ritkán láttam színpadon, mert kevés előadást láttam eleve a Nemzeti Színházban. Képek, emlékfoszlányok, interjúhelyzetek, és a Vígszínházi évek villanak fel, és... Sírok. Mi történik itt?

A héten temették Szakácsi Sándort, akivel, ha jól emlékszem Attila tán játszott is együtt a Pestiben, a Kőműves Kelemen-ben. Tényleg... A Pestiben... Egyik legkirobbanóbb alakítását ott adta a Rudolf Péter rendezte Dühöngő ifjúságban, ahol partnere akkori felesége Eszenyi Enikő volt. Kevés, nagyon kevés férfias férfi színész van Magyarországon. Attila az volt. Két éve, nyáron interjúvoltam a Vígszínházzal szemközti Európa- lánynevén: Sziget cukrászda teraszán. Egy lehiggadt, (meg)érett, ember, művész képét festette magáról. Beszélt a szakmai meg nem alkuvásról, a szakmáról magáról: tisztességről, tehetségről, az örök kétkedésről, és kételyekről, az állandó önvizsgálatról, ami minden művész kötelessége...

Édes csillagom... Szép férfi volt, karizmatikus színpadi jelenség - jelenlét. Ki tudja hányszor játszotta a Padlás Rádiósát? Ki tudja hányszor, de hányszor várták gyerekek a művészbejáratnál autogramért? Meg persze lányok, asszonyok, hölgyek: ugyanezért.

Az élet, a világ megy tovább. Az egyik internetes site-on már olvastam, hogy megvannak Attila helyére a beugró színészek. A színház, egy üzem, egy gyár.

És „színház az egész világ”..., mert klasszikusoktól „...csak pontosan és szépen, ahogy a csillag...”

Nyugodj békében.


Írta: gy.albert
Címkék:
Értékelés: 3.02 Hozzászólások: (11)
Értékeld mennyire tetszett ez a bejegyzés:
HOZZÁSZÓLÁSOK SZÁMA: 11
Kriszti

Kedves Györgyi!

Megrendített Kaszás Attila halála engem is. Na és rádöbbentett arra, hogy anyagi helyzet ide vagy oda, ha most nem megyek megnézni egy-egy darabot, lehet, hogy soha többé nem láthatom úgy, abban a formában, ahogy szeretném. Sajnos Őt is csak TV-ben láttam.

----------

Szombat este végre volt egy kis időm és energiám is. Elővettem a hetek óta magammal hurcolászott könyvedet. Mivel magam is egy elfuserált tíz éves kapcsolaton vagyok túl, kicsit féltem is az egésztől. Egyszuszra elolvastam 130 oldalt. Nem sírtam, pedig arra számítottam. A gondolataid, a könyvben található idézetek előcsalogatták az emlékeimet. Rá kellett jönnöm, hogy egyetlen férfi volt az életemben, aki valóban szeretett engem. Aki az én igényeimet is nézte, aki soha nem tett olyat, amit én nem szeretnék. Pedig ő 36 éves volt, én meg 18. Nem hiszem,hogy nem vágyott volna többre... (Na, ennél a pontnál már elkezdtem bőgni.)
És ezek után férjhez mentem valakihez, aki egyfolytában hazudott nekem és megcsalt, a válásom után pedig leéltem 10 évet egy emberrel, aki az ötödik évben már megütött.

Nem, én sem tudok magyarázatot adni arra, hogy miért marad egy nő egy ilyen kapcsolatban. Talán a megfelelni akarás. A bizonyítási kényszer.

Talán, ha el tudnánk fogadni önmagunkat, ha elhinnénk, hogy szeretni valóak vagyunk így, amilyenek vagyunk. De ez nem mindig sikerül.

Kedves Györgyi!

Kívánom Neked (és magamnak is), hogy sikerüljön felállni ebből a padlót-fogott állapotból.

Szeretettel:

Kriszti
2007-03-26 15:04:02

antoczi

Talán sohasem fogommegtudni,hogy amit itt össsz3zagyválok, eljut-e, oda ahová szántam /Alber Gyötrgyi/ (ismét zárójel: mert valahol nagyon közel, máskor nagyon távol
nagyon távol vagy tőlem. Mert meg isa értelek, meg nem is. Nem tudom milyen jegyben születtél, de bátorkodom elmondani, nbem vagy könnyű eset. Talán ez bűtorit fel, hogy csatlakazzam a tövvi hozzászóláshoz.

Most megtorpqnok /ez a legjellemzőbb rám/ mert olvasom a blogokat, - vajon mit v-rok én ettől a megnyilatkozástól. Már tudom valami melpátiát, valami megértést, valamiu kozöset. / - sok reménbywm nincsa,mert Te ismert vagy és nem gondolom, hogy erre a sok-sok "semmire" pazarold az idődet.

Nos: talán már el is felejzettema lényeget.: figyelemmel kisérem életpályádat, és valahol nagyíon együtt érzet Veled.
Lényeg: 4o éve házasságban élek - de nem boldogan. Ill.: soh
2007-03-26 13:54:27

Tacsi

Nagyon szepen bucsuzik el Kaszas Attilatol , Albert Gyorgyiegyszeruen es nagy szavak nelkul. Igy mely a bucsu.
2007-03-26 06:53:33

Léna

Sajnálom Kaszás Attilát, szépen írsz Róla. A héten temették Szakácsi Sándort???!!
2007-03-25 19:22:33

BI

Kedves Györgyi!

Tegnap dedikált nekem a Tescoban.Én vagyok az akinek fia,lánya van, meg férje jó rég óta..(Ilyen deviáns..) De muszáj elmondanom dolgokat! Az a hely akkor alkalmatlan volt!

Mikor van a Gustoban?
2007-03-25 14:21:13

« Előző 6    1 2    

Név:
E-mail cím:
Két szám összege: tizenöt meg tizenhét =
HOZZÁSZÓLÁS:

BLOG LEÍRÁSA

Gondolatok...

MAGAMRÓL

Újságíró, riporter, műsorvezető.

ÜZENŐFAL

2008-10-18 14:42:16 Egy ember Ezt nem hiszem el! Most mindeki így a Györgyi úgy a Györgyi, de amikor élt nem becsülték meg. Ez nagy képmutatás az egész médiától!!

2008-10-18 14:34:04 Moni Kedves Dió! Abszolút igazad van! Én szívből kívánom zsuzsának, hogy majd egyszer ő is ismerje meg a depresszió minden kínját, és majd akkor próbáljon pálcát törni Györgyi feje felett!!!
Lám, ő biztosan egy szent, aki azt hiszi, a pálinka víz... vagy csak félre siklott az ő élete is, és örül, ha másé is félre siklik... Én is iszom a gyógyszereim mellett, hiába nem lenne szabad, mert nem tudom elviselni a környezetem érdektelenségét, és azt, hogy képtelen vagyok talpra állni. Valaha angolul felsőfokon beszélő személyi asszisztens voltam, neves multi cégeknél. Ma csak egy roncs vagyok, aki már a számláit se tudja fizetni - és nem az alkohol miatt! Azt hiszem, a többi embere úgy kezeli a depressziós embert, mintha csak lusta lenne, mert nem tudják az hová tenni, hogy ez nem egy nátha, ami egy Kalmopyrintől elmúlik. És nem értik, hogy a kívülről szépnek látszó élet ellenére hogyan lehet valaki depressziós - de ez pont ezért egy súlyos lelki betegség!
És Györgyi családja tényleg szégyellje magát! Nem mert szembenézni a sok igaz szívből gyászoló megvető pillantásával!
R.I.P. Györgyi

2008-10-18 14:20:36 Moni Kedves Valaki!
Tudod a segítséget olyanoktól nem fogadja el az ember, akik korábban kitagadták... és a depressziós ember lelke, személyisége, semmije sem olyan, mint az egészségesé!
Én már 3. éve küzdök a depresszióval, senki sem ért meg, még a barátom sem, egyedül a legjobb barátnőm.
Már rég véget vetettem volna az életemnek, ha ebben a "szabad országban" hozzájuthatnék egy .44 vagy .50 kaliberű revolverhez. Mert ott nincs pánik, nincs visszaút, nincs fájdalom, és biztosan sikerül. De itt, még sok évvel a szocializmus után is gondoskodnak róla, hogy ne jussunk fegyverhez, kizárólag a "rossz fiúk"... tehát valaki vagy szenvedve hal meg, vagy gyenge, és életben marad. Igaza volt Györgyinek, az öngyilkossághoz igenis bátorság kell! Ez nem úgy fest, hogy meghúzom a ravaszt, és kész! Előbb az ember számot vet addigi életével, mérlegeli a jelenlegi lehetőségeit, és azokat is, amik talán megadatnának a jövőben, és csak utána cselekszik...

2008-10-18 13:28:46 andreotti Kedves Diótörő !
Pszichiater véleményét nem fogod olvasni, ugyanis köti az orvosi titoktartás, de nemcsak ez! Képzeld, van olyan orvos, aki szereti a páciensét és törődik vele, Györgyinek ez megadatott, hogy egy ilyen emberrel tudja megbeszélni a problémáját ( és itt talán azt a kérdést is fel kellene tenni, hogy miért nem volt mellette a családja ezekben az esetekben ) A depresszió sajnos NEM gyógyítható betegség, de kezelhető, függően a beteg állapotától!
Ha nem tudsz valamiről pontosan, akkor talán bölcsebb lenne hallgatnod !

Györgyinek megbékélést kívánok a világgal és saját magával, nyugodjon békességben !

2008-10-18 07:46:50 Edit György!
Tiszteltelek, becsültelek, hiányozni fogsz. Álmodj szépeket!

2008-10-18 02:49:00 Vadas Anna Okuljatok mindannyian e példán. Ilyen az ember.
Egyedüli példány. Nem élt belőle több és most sem él, s mint fán sem nő egyforma két levél, a nagy időn sem lesz hozzá hasonló.
(Kosztolányi)

2008-10-18 02:42:29 Vadas Anna Okuljatok mindannyian e példán .
Ilyen az ember.Egyedüli példány.


ldány.

2008-10-17 22:10:38 Béla Nyugodj békében! Álmaid legyenek szépek!

2008-10-17 17:03:29 Leonita Istenem! Halála után most hűűű de sokan szeretik!!!

2008-10-17 16:55:16 Camy- György ,nyugodjál békében isten óvja lelkedet!:(

2008-10-17 13:39:28 Gabóca Álomhely,amely nem tűnik valóságosnak,amig ott vagy,de hivogatóan valóságossá válik,ha elhagytad! Nagyon fogsz hiányozni!

2008-10-17 08:08:15 Éva Györgyikém.! Ne haragudj, hogy nem tudtam elmenni leróni végső búcsúmat tőled, de én is beteg vagyok és egyedül nem tudtam elmenni. Én megértettelek, mivel én is szenvedek attól amitől te szenvedtél. Két öngyilkossági kisérlettel a hátam mögött tudom min mentél keresztül. Neked már jó. Nyugodj békében, remélem nemsokára találkozunk.

2008-10-17 00:55:18 PR Értelmes, tabukat döntögető Hölgynek tartom Albert Györgyit. S mint az ilyen - főleg nőknek - sokkal többet kell teljesíteni, ha el akarja fogadtatni magát, azaz szeretné a munkáját végezni.
Köszönet érte, hogy jó néhányunk helyett megtette!
Kár, hogy az ATV nem gondolta úgy, hogy folytassa a riportsorozatot, amit A.Gy. nőkkel csinált. Egyszer majd szociológiai érték is lesz.
(Sajnos nálam 2007. szept.- ben van vége a blognak.Mit írhatott utolsó napjain? A Szulák beszélgetésen ajándékot kapott a kiegyesúlyozottságával, szépségével? Megszenvedte a "kegyes halált"! Adhatott volna pedig Neki egy utolsó esélyt a gyógyulásra, írásra.)

2008-10-16 23:53:31 XX wy

2008-10-16 22:47:42 Maria Nyugodjal bekebe az UrJezus szentnevebe.Erdelyszivebol Csiksomlyorol.

2008-10-16 21:39:49 SORSTÁRS...... Aki ismeri és átélte ezt a betegséget,az tudja hogy nagyon kemény dolog ez.
Iszonyú sok erő kell ahhoz,hogy leküzdd ezt a betegséget.
Neki nem sikerült az alap problémáját megoldani.Ezért a betegséget sem tudta legyőzni.
Egy Nőnek nem lehet az élete teljes egy gyerek nélkül.
Most lehet ítélkezni felette olyanoknak akik van gyereke és nem tudja nem milyen érzés ha nem lehet gyereke!!!

Nyugodj Békében...

2008-10-16 20:23:38 Licskóné Végtelenül szomorú, hogy egy fiatal, jó tudású embernek kell elmennie!
Senki nem figyelt a szívére, hogy mit is bír még el?
Megint szegényebbek lettünk egy jó emberrel. Sajnálom.
Licskó Zsuzsa

2008-10-16 20:06:56 Györgyusz Drága Györgyi! Ma bementem a váci székesegyházba, hogy elbúcsúzzam Tőled, meggyújtottam egy mécsest az Emlékedre és csendben,szívemben rettenetes fájdalommal emlékeztem RÁD. Tudom,jó helyen vagy és most már tiszta, őszinte szeretet vesz körül. Nagyon jó EMBER voltál, hiányozni fogsz!Angyalok őrizzék békés álmodat!
Mindörökre szívünkben maradsz!

2008-10-16 15:12:33 Anna Belfegor! Ki lehet gyógyulni belőle, bár borzasztó nehéz. Nekem sikerült. Hidd el, neked is fog, csak kérlek ne add fel a reményt! Minden jót Neked!

2008-10-16 15:12:20 Anna Belfegor! Ki lehet gyógyulni belőle, bár borzasztó nehéz. Nekem sikerült. Hidd el, neked is fog, csak kérlek ne add fel a reményt! Minden jót Neked!

SZÓLJ HOZZÁ!

Név:
E-mail:
Két szám összege: 16 meg 19 =:
HOZZÁSZÓLÁS:
© StoryOnline 2007